Bugun...


Satranç Köşesi

facebook-paylas
Satranç Öğrenme Yaşı Nedir?
Tarih: 21-10-2021 14:53:00 Güncelleme: 21-10-2021 14:53:00


Aileler çocukların zeka gelişimi için her daim çaba içindedir. Birçok anne ve babanın ufak yaşlarda çocuklarına zihin gelişimi için oyuncaklar aldığı düşünülürse, bu yaşlarda minikleri ileriye dönük zihinsel, bilişsel gelişimi için satranç taşlarıyla da tanıştırabiliriz. Sonuçta satranç oynamanın da zeka geliştirdiği eğitim bilimciler tarafından ispatlanmıştır.
 
Çocukların zihinsel gelişimi düşünüldüğünde, satranca erken yaşlarda başlamanın önemi büyüktür. İki yaşından itibaren çocukların beyinleri hızlı bir gelişim içindedir. Gösterilenleri kolay şekilde algılayabilirler. Bu dönemde çocukların olayları görselleyerek, fotoğrafik olarak hafızalarında tutabildikleri tespit edilmiştir.
 
Bir çok aile karmaşık oyun kurallarına sahip satranç oyununu, miniklerin öğrenemeyeceğini düşünerek, ufak yaş gruplarında bu oyundan uzak durmaktadırlar. Oysa küçük çocuklarda öğrenme yetisi en az büyükler kadardır. Bu nedenle satranç, çocuklara kolayca öğretilebilir. Okul öncesinde satranç öğretimi için ideal başlama yaşı 4 veya 5 yaş (çocuğun gelişimine bağlı olarak) diyebiliriz. Çocuklarınızın bilişsel ve zihinsel gelişimi için zeka oyunları destekli diğer oyunlarla birlikte satranç oyununun temel kurallarını da öğretebilirsiniz.
 
Satrançta ileriye dönük hedefleri olan aileler, çocuklarının daha küçük yaşlardan itibaren oyun aktiviteleri içinde satranç figürleriyle de oynamasını sağlayabilir. Böylece eğlenceli şekilde satranç eğitimine de başlamış olurlar.
 
Satranç oyununda kullanılan değişik oyun figürleri özellikle çocukların daha çok eğlenerek öğrenmesini sağlamaktadır. Çocukların özellikle o yaşlarda eğlenerek daha kolay öğrenme içinde oldukları bir gerçektir. Diğer zeka oyunlarının tek düze oyun taşlarını ve kurallarını düşünürseniz bana hak vereceksiniz. Belki de şimdiye kadar oyunlara bu yönden bakmamışsınızdır. Bu nedenle çocuklarımıza aldığımız zeka oyuncaklarına satranç figürlerini de ekleyebiliriz.
 
Okul öncesi çocuklarımız için öncelik, satranç oynamaktan keyif alan bireyler olarak yetişmesini sağlamak olmalıdır. Daha sonra bu işi tutkuyla yapacak ve sportif anlamda daha ileri noktalara götürecek bireyler de bu çocukların içinden çıkacaktır.
 
Mutlu kalın, Sağlıkla kalın, Satrançla kalın
 
TURGAY ÜLKER
Satranç Öğretmeni, Antrenörü, Spor koçu
Akıl ve Zeka Oyunları formatör eğitmeni


Bu yazı 6907 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARA
YUKARI